EnvironmentalArt.net 
  
Home / Gallery / Guide / Links /Art Works ry /


© info: The works of art may not be reproduced or utilized in any form or by any means electronical or mechanical including downloading, print-out or by on-line-acces or any information storage and retrieval sytem without permission in writing from copyrightholders

Your window on Finnish Environmental Art / Ympäristötaide verkossa / Editor:Lea Turto

Phil Bloomin haastattelusta Lapissa toukokuussa 2007


Phil Bloom on Belgiassa Antwerpenissa asuva taiteilija. 10 vuotta sitten hän toimi maalarina, piirtäjänä, multimedia- ja performanssitaiteilijana Amsterdamissa Hollannissa.


"Vuodesta 1995 olen työstänyt peura- ja poroteemaa maalaten, piirtäen ja filmaten.
Vuonna 2004 matkustin Venäjälle lähelle Kiinan ja Mongolian rajaa. Matka oli kiintoisa hevosilla ja maastoautoilla kulkien. Asumattomilla seuduilla villissä luonnossa peurojen löytäminen oli todella vaikeaa. Sen jälkeen päätin matkustaa Suomen lappiin, ja päästä lähemmäksi poroja.
-Porot ovat ystävällisempiä täällä.

Oli todella hieno kokemus vierailla Tervaniemen vasotusaidalla Luosmalla, lähellä Inaria. Kuvata poroja, juoda kahvia ja syödä kuivalihaa laavussa, tutustua ihmisiin työnsä äärellä ja saada hieman aavistusta perinteisen elinkeinon harjoittajan elämästä.

Tämä on ensimmäinen kerta vierailla napapiirin tällä puolella. Venäjällä työskentelin yksin. Nyt Suomessa minulla on mukana kuvaaja Ilke De Vries ja Tuomas Korkalo.
De Vries on multimediataiteilija Antwerpenista ja Korkalo Rovaniemeltä Imatralle päätynyt kuvataiteilija. Kontaktina Belgian ja Suomen välillä on toiminut myös Suomalais-syntyinen Belgiassa asuva kuvataiteilija Tuire Lampila.

Pidän tästä ajankohdasta ja kevään aavistuksesta, lumen ja jään suhteesta vielä nukkuvaan luontoon".

Kokemus on ollut suurenmoinen. Maisemien vaihtelu ja hirviemon kuvaaminen todella lähietäisyydeltä vasansa kanssa oli jotain sanoi kuvaamatonta.

Ilman Leena ja Ensio Patjaksen ystävällistä avustustusta projekti tuskin olisi onnistunut. Auto on ollut korvaamaton apu kuvausreissuillamme. Ensimmäisen kosketuksen poroihin saimme Kyöpperillä Leenan ja Enskan mökillä, johon olemme saaneet majoittua projektin ajaksi".


Valmistuttuaan Bloomin elokuva tulee olemaan päiväkirjamuotoinen dokumentti, joka perustuu hänen henkilökohtaiseen kokemukseen ihmisistä, eläimistä ja ympäröivästä luonnosta pohjoisessa. Materiaalia on kertynyt niin Inarin seudulta Tenolle, kuin Norjaan jäämerelle asti.

Elokuva esitettäneen valmistuttuaan taiteeseen keskittyneellä Hollantilaisella V.P.R.O.-kanavalla.
Materiaalista tulee myös videoteos ja installaatio Belgiassa Kemzekessä 1. Kesäkuuta aukeavaan näyttelyyn Verbeke Foundationin näyttelytilaan. Näyttelyyn osallistuu 54 kansainvälistä taiteilijaa.

Phil Bloomin teoksiin voi tutustua kotisivuilla: www.philbloom.com.